بطورکلی اختراع به معنی راه حل جدید و نوآورانه برای حل یک مشکل است. این راه حل ممکن است به ایجاد وسیله، دستگاه، محصول، دارو یا فرآیند صنعتی کاملاً جدید مربوط باشد، یا ممکن است فقط بهبود جزئی محصول یا فرآیند شناخته شده ای باشد.(وبلاگ>الزامات ثبت اختراع)
در حال حاضر ثبت اختراع فقط در تهران و در اداره ثبت اختراعات و مالكيت صنعتي انجام ميگيرد. براي حفظ حقوق درخواست كنندگان ثبت اختراعات كه ممكن است نسبت به تصميم اداره مالكيت صنعتي اعتراضي داشته باشند، ماده 7 قانون ثبت اختراعات، طرح هاي صنعتي و علائم تجاري شكايت نسبت به تصميم آن اداره را پيش بينی كرده و به تقاضاكننده اين حق را داده است كه ظرف مدت ده روز از تاريخ ابلاغ رد تقاضاي ثبت به دادگاه صالح مراجعه كنيد.
بعد از ارسال و دریافت اظهار نامه توسط اداره مالکیت صنعتی، مرجع ثبت در صورتی که شخص از جهات قانونی تمام شروط لازم برای ثبت اختراع را داشته باشد و یا در صورت تعدد متقاضی در ارسال اظهارنامه به اداره مالکیت صنعتی، برای ثبت دارای تاریخ مقدمی باشد، درخواست او را ثبت می کند و به ان ترتیب اثر داده میدهد و اداره مالکیت صنعتی اقدام به صدور گواهینامه اختراع می کند.
در صورتی که شرایط مذکور را نداشته باشد و یا به هر دلیل دیگری، اقدام به رد تقاضای ثبت کند، در این صورت این تقاضا قابل اعتراض در کمیسون ماده 170 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در مدت 30 از طریق مرجع ثبت میباشد.(59 آیین نامه ی اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری).در صورتی که کمیسیون دلایل متقاضی را موجه برای ثبت و ممکن دانست، برای اجرای ثبت گواهینامه اقدام می کند و مرجع ثبت ملزم به ثبت میباشد.
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای الزام به ثبت اختراع :
1- تصویر مصدق اظهارنامه ثبت اختراع (اختیاری)
2- تصویر مصدق نظر اداره کل مالکیت صنعتی (اختیاری)
3- به همراه داشتن كارت ملي جهت احراز هويت و كارت عابر بانك جهت پرداخت هزينه ي دادرسي الزامي است.
*در صورت عدم وجود مدارك اختياري فوق مي توانيد يكي از دلایل ذيل را ارائه نماييد.
1- استماع شهادت شهود و مطلعين. 2- تحقیقات محلی. 3- درخواست جلب نظر کارشناس. 4- شماره پرونده استنادي. 5- ساير دلايل و منضمات
منبع : گروه وکلای بازرگان